Tereyağı
Kahvaltı sofralarının ve yemeklerin vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan tereyağı için ana maddesi süt
olan mandıra ürünü diyebiliriz. Aynı zamanda tereyağı gıda ve kozmetik sanayisinde kullanılan
hammaddeler arasında yer alır. Modern tereyağları katkısız olmakla birlikte yüksek oranda kaliteli
sütlerden üretilir. O halde tereyağı nasıl yapılır?
Tereyağı Nasıl Yapılır?
Öncelikle hangi malzemeyi seçerseniz seçin, tereyağı yapımında uygulanan işlemler aynı olacaktır.
Öyleyse lezzetli olmasının yanında, pratik yöntemlerle tereyağı nasıl yapılır? Sırayla inceleyelim:
Tereyağı üretiminde işlem sırasında kullanılacak süt bir kaba konarak sütün kreması yüzeyde
toplanıncaya kadar tutulur. Sonrasında krema tabakası yapım aşamasına geçmeden önce başka kaba
alınıp olgunlaşması için bir süre daha geçmesi beklenir. Bu fiziksel olgunlaşma aracılığı ile yağın
kristalleşmesi sağlanırken, süt yağı da düzgün ve uygun biçimde yayılmaya başlar. Böylece ekşimemiş
kremadan tereyağı yapılması da mümkün hale gelir. Üstelik kremanın olgunlaşabilmesi için bazı
biyolojik ilaçlara da başvurulabilir. Yapılan işlemlerin sonunda, yağın PH değeri düşer ve birbirinden
farklı mikroorganizmalar kendini gösterir. Mikroorganizmalar da tereyağına ayrı bir aroma kazandırır.
Tereyağını elde etme aşamasına gelindiğinde krema iyicene çırpılarak sütteki yağ damlalarını saran
zar parçalanması sonucu yağ sütün içindeki yerini alır. Süt içerisinde serbest kalan yağlar birbirlerine
yapışmaya başlar. Böylece yağ zarı parçacıkları ile birlikte süt ve bir miktar sütü barındıran emülsüyon
meydana gelir. Ortaya çıkan emülsüyonun karıştırılmaya devam edilmesiyle de sıvı haldeki su içinde
yağ emülsiyonundan katı haldeki yağda su emülsüyonu oluşur. Tüm işlemlerin bitiminde de yağsız
bölüm yayık altı diye kullanılırken, diğer kısım da kullanıma sunulmak üzere şekil verilip paketlenir.
Tereyağı Faydaları Nelerdir?
Tereyağı nasıl yapılır? Sorusunu yanıtladıktan sonra merak edilen ikinci bir önemli nokta olan
tereyağı faydaları nelerdir? Başlığının ele alınması gerekir. Her şeyden önce tereyağı faydaları
bakımından son derece zengin olmakla birlikte, tüketilmesi tavsiye edilen bir besin kaynağıdır. İçerdiği
değerler dolayısıyla da ihtiyaç duyulan vitamin ve mineralleri karşılar.
- Vücudun asit dengesini sağlar. İltihaplanmaları azaltır. Ölçülü oranlarda tüketildiği takdirde, dolaşım sistemini korur. Kalp ve damar sağlığına da iyi gelir.
- Antioksidan içeren sağlıklı besinler sınıfında yer alır. Dolayısıyla vücuttaki toksinlerin atılmasına büyük oranda fayda sağlar.
- Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklardan korur.
- Kanser hücrelerinin yayılmasını önlediği gibi, sağlıklı hücrelerin yenilenmesine de katkıda bulunur.
- Eklemlerde meydana gelebilecek kireçlenmeyi iyileştirmesi sebebiyle de kemik sağlığının da korunmasına yardımcı olur.
- Tereyağı faydaları içerisinde öne çıkan noktalar; bulaşıcı hastalıklara karşı vücut direncini güçlendirmesi ve göz sağlığına iyi gelmesidir.
- Ayrıca sindirim sistemini düzenlemesi ile birlikte de mide ağrılarını da azaltıcı bir güce sahiptir.
Yukarıda sıraladığımız faydalar dahilinde dikkat edilmesi gereken en önemli husus tereyağının
doğal olmasıdır. İçerisinde margarin ya da patates gibi katkı maddeleri bulunan tereyağı, hiçbir
fayda sunmadığı gibi sağlık açısından da tehlike arz eder.
Tereyağı Fiyatı Nasıl Belirlenir?
Tereyağı fiyatı belirlenirken tereyağı kilosu esas alınır. Kendine has tadı ve kokusuyla yemeklere ayrı bir lezzet katan besin ürünlerini; inek tereyağı, koyun tereyağı, keçi tereyağı ve kahvaltılık tereyağı çeşitlerinde edinmeniz mümkün. Üstelik tereyağı fiyatı bakımından Van’dan Gelsin,
sizlere bütçe dostu seçenekler sağlamakla birlikte, sağlığınızı ön planda tutarak tamamen doğal üretim ürünlerini ayağınıza getirir. Kahvaltı sofralarınızı ve yemeklerinizi yöresel tatlarla şenlendirme taraftarıysanız, sitemizi ziyaret edip dilediğiniz tereyağı ürününü sepetinize ekleyebilirsiniz.
Size sadece siparişinizi güvenli bir şekilde teslim almak kalsın!