Otlu Peynir

Kategoriler

Otlu Peynir

Otlu Peynir

      Özel bir lezzet olan otlu peynir; aroması, tadı ve üretim kalitesiyle tamamen Doğu Anadolu’nun

      öne çıkan kentlerinden Van ile bütünleşmiş durumdadır. Dolayısıyla otlu peynir Van kahvaltılarının

      vazgeçilmez besin ürünleri arasında yer alır. Diğer peynir çeşitlerinden mayhoş kokusu ile ayrılan otlu peynir nasıl yapılır?


      Otlu Peynir Nasıl Yapılır?

      Otlu peynir, bahar aylarında yeşilliğini gösteren Van’ın verim topraklarından çıkarılan otlarla yapılır.

      Bu otların isimleri sırasıyla; yabani kekik, mehdi, yabani nane, suh, heliz ve sırmadır. Tüm otların

      harmanlandığı otlu peynirin yapım aşaması biraz zaman alır. Van otlu peynir yapımı öncesi bahar

      aylarında dağ eteklerinden ve yaylalardan toplanan bu otların Van kültüründe çok ayrı bir yeri vardır.

      Van yöresine has olan bu otlar, peynirin besin değerini arttırırken, hazım derecesini yükseltip sağlığa

      zararlı mikroorganizmaları da etkisiz hale getirir.

      Otlu peynir yapımı için sütlerin taze bir şekilde sağılmış olmaları şarttır. Süt kaynatıldıktan sonra

      soğumaya bırakılıp 30 derecelik bir ısı ayarlanır. Ardından süte peynir mayası ilave edilerek, maya

      eklenen süt ile birlikte 2 saatlik bir sürede yavaşça pıhtılaşmaya başlar. Aynı zaman diliminde de,

      peynir içerisine eklenmiş olan dağ nanesi, mendi ve dağ kekiği gibi otlar yıkanarak ince ince doğranır.

      Sütün peynir kıvamını alabilmesi için de bekletilmesi planlanan torba ya da bez temizlenir. Peynir

      otlarla iyice harmanlandıktan sonra torba içine konur. Torbanın ağzı kapanarak süzgeç üstüne

      bırakılır. Ayrıca peynir suyunun yok olması için de bekletilir. Yaklaşık 6 saatlik bir bekleme süreci

      sonrası peynir torbadan çıkarılıp istenen büyüklükte dilimlenir ve servise hazır hale getirilir. Otlu

      peynir nasıl yapılır? Sorusu da tam anlamıyla yanıt bulmuş olur.


      Otlu Peynir Faydaları

      Van’ın yöresel lezzetlerinden biri olan otlu peynir faydaları bakımından oldukça zengin minerallere

      sahiptir. Bu süt ürününün içinde bulunan ot şifalı bitkiler grubunda ön plandadır. Tam anlamıyla bir

      enerji deposu görevi gören otlu peynir faydaları nelerdir?

      • Vücuttaki enfeksiyonu ortadan kaldırır.
      • Kabızlık sorununu giderir.
      • Kalsiyum ve B vitaminini yüksek oranda barındırması sebebiyle de hem eklemleri hem de kemikleri güçlendirici etki verir.
      • Peynir içeriğindeki sirmo, kekik, nane gibi otlarda C vitamini bulunması sebebiyle bağışıklık sistemini güçlendirir.
      • Düzenli tüketildiği zaman vücudunuz için gerekli duyulan proteini almanızı sağlar ve gün içinde kendinizi daha dinç ve enerjik hissetmenize imkân tanır.
      • Otlu peynirin içeriğinde triptofan maddesi vardır. Triptofan stres azaltıcı özellik göstererek depresyon riskini de en aza indirger.
      • Sodyum oranının düşük olması sayesinde kalp ve damar sağlığınızı korur. Böylece herhangi bir kalp hastalığına karşı yakalanma riskini de en aza indirger.
      • Van otlu peynir faydaları arasında en önemli madde şüphesiz kansere yakalanma riskini azaltmasıdır. İçinde barınan konjuge, linoleik asit, sfingolipid gibi maddeler hücreleri korur.
      • Pankreastaki Beta hücrelerini yenileyerek diyabet hastalarının tedavisinde olumlu etki gösterir.
      • Van otlu peynir sayesinde diyet yapıp zayıflamak da mümkündür. Tok tutma özelliği taşıdığı için acıkma oranını aza indirgeyerek kilo kontrolü sağlamanıza olanak tanır.


      Otlu Peynir Fiyatı Nasıl Belirlenir?

      Otlu peynir fiyatı belirlenirken seçeceğiniz peynir türü ile birlikte, ürünün kilosu esas alınır. Otlu

      peynir kategorisinde Van kırıntı otlu peyniriküp inek peynirisalamura inek peyniri, salamura

      koyun peyniri ve Van koyun küp otlu peyniri ürünleri mevcut.

       




Yorum Ekle

You must login to add a comment. If you do not have an account, you may register for one. Registration is free!