Otlu Peynir
Özel bir lezzet olan otlu peynir; aroması, tadı ve üretim kalitesiyle tamamen Doğu Anadolu’nun
öne çıkan kentlerinden Van ile bütünleşmiş durumdadır. Dolayısıyla otlu peynir Van kahvaltılarının
vazgeçilmez besin ürünleri arasında yer alır. Diğer peynir çeşitlerinden mayhoş kokusu ile ayrılan otlu peynir nasıl yapılır?
Otlu Peynir Nasıl Yapılır?
Otlu peynir, bahar aylarında yeşilliğini gösteren Van’ın verim topraklarından çıkarılan otlarla yapılır.
Bu otların isimleri sırasıyla; yabani kekik, mehdi, yabani nane, suh, heliz ve sırmadır. Tüm otların
harmanlandığı otlu peynirin yapım aşaması biraz zaman alır. Van otlu peynir yapımı öncesi bahar
aylarında dağ eteklerinden ve yaylalardan toplanan bu otların Van kültüründe çok ayrı bir yeri vardır.
Van yöresine has olan bu otlar, peynirin besin değerini arttırırken, hazım derecesini yükseltip sağlığa
zararlı mikroorganizmaları da etkisiz hale getirir.
Otlu peynir yapımı için sütlerin taze bir şekilde sağılmış olmaları şarttır. Süt kaynatıldıktan sonra
soğumaya bırakılıp 30 derecelik bir ısı ayarlanır. Ardından süte peynir mayası ilave edilerek, maya
eklenen süt ile birlikte 2 saatlik bir sürede yavaşça pıhtılaşmaya başlar. Aynı zaman diliminde de,
peynir içerisine eklenmiş olan dağ nanesi, mendi ve dağ kekiği gibi otlar yıkanarak ince ince doğranır.
Sütün peynir kıvamını alabilmesi için de bekletilmesi planlanan torba ya da bez temizlenir. Peynir
otlarla iyice harmanlandıktan sonra torba içine konur. Torbanın ağzı kapanarak süzgeç üstüne
bırakılır. Ayrıca peynir suyunun yok olması için de bekletilir. Yaklaşık 6 saatlik bir bekleme süreci
sonrası peynir torbadan çıkarılıp istenen büyüklükte dilimlenir ve servise hazır hale getirilir. Otlu
peynir nasıl yapılır? Sorusu da tam anlamıyla yanıt bulmuş olur.
Otlu Peynir Faydaları
Van’ın yöresel lezzetlerinden biri olan otlu peynir faydaları bakımından oldukça zengin minerallere
sahiptir. Bu süt ürününün içinde bulunan ot şifalı bitkiler grubunda ön plandadır. Tam anlamıyla bir
enerji deposu görevi gören otlu peynir faydaları nelerdir?
- Vücuttaki enfeksiyonu ortadan kaldırır.
- Kabızlık sorununu giderir.
- Kalsiyum ve B vitaminini yüksek oranda barındırması sebebiyle de hem eklemleri hem de kemikleri güçlendirici etki verir.
- Peynir içeriğindeki sirmo, kekik, nane gibi otlarda C vitamini bulunması sebebiyle bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Düzenli tüketildiği zaman vücudunuz için gerekli duyulan proteini almanızı sağlar ve gün içinde kendinizi daha dinç ve enerjik hissetmenize imkân tanır.
- Otlu peynirin içeriğinde triptofan maddesi vardır. Triptofan stres azaltıcı özellik göstererek depresyon riskini de en aza indirger.
- Sodyum oranının düşük olması sayesinde kalp ve damar sağlığınızı korur. Böylece herhangi bir kalp hastalığına karşı yakalanma riskini de en aza indirger.
- Van otlu peynir faydaları arasında en önemli madde şüphesiz kansere yakalanma riskini azaltmasıdır. İçinde barınan konjuge, linoleik asit, sfingolipid gibi maddeler hücreleri korur.
- Pankreastaki Beta hücrelerini yenileyerek diyabet hastalarının tedavisinde olumlu etki gösterir.
- Van otlu peynir sayesinde diyet yapıp zayıflamak da mümkündür. Tok tutma özelliği taşıdığı için acıkma oranını aza indirgeyerek kilo kontrolü sağlamanıza olanak tanır.
Otlu Peynir Fiyatı Nasıl Belirlenir?
Otlu peynir fiyatı belirlenirken seçeceğiniz peynir türü ile birlikte, ürünün kilosu esas alınır. Otlu
peynir kategorisinde Van kırıntı otlu peyniri, küp inek peyniri, salamura inek peyniri, salamura
koyun peyniri ve Van koyun küp otlu peyniri ürünleri mevcut.